master-szef 05

Gotowanie to zajęcie, które uczestnicy sekcji kulinarnej w BLASZAKU uwielbiają tak samo, jak później degustowanie przygotowanych potraw. Łączenie składników, tworzenie czegoś nowego i podziwianie efektu końcowego sprawia wiele radości. Tworząc dwa lata temu sekcję kulinarną w naszym klubie nawet nie myśleliśmy jak dużo dzieci są w stanie się nauczyć w trakcie takiej „zabawy w gotowanie”.

 

master-szef 05

Współcześnie palma wielkanocna jest postrzegana przede wszystkim jako element tradycji i dekoracja. Wierzono niegdyś, że jeśli domownicy mają poświęconą palmę, nic złego im się nie stanie. Palma chroni przed nieczystymi mocami nie tylko ludzi, ale także zwierzęta. Zachowa domowników i ich inwentarz w zdrowiu i da im spokój. Uchroni też plony przed niepogodą – gradobiciem, powodzią, pożarem, burzą, wichurą. Przed laty po powrocie z kościoła w Niedzielę Palmową gospodynie dawały dzieciom do zjedzenia bazie kotki albo delikatnie uderzały palmami swoje dzieci. Wszystko dlatego, aby potomstwo było zahartowane, rosło silne i zdrowe. Kto cierpiał na ból gardła, też łykał bazie.

Palma wielkanocna ma być kolorowa jak wiosna. Ma też dawać nadzieję, bo nadzieja rodzi się wiosną, jak przyroda budzi się do życia. Kto chce ją sam zrobić, może przystroić ją bukszpanem, wrzosami, żonkilami, krokusami, gałązkami malin, porzeczek oraz iglaków, suszonymi kwiatami, kłosami, trawami lub samodzielnie wykonać kwiaty z bibuły.

Członkinie Klubu Dobrych Spotkań z Osiedla Asnyka i Kaliniec wykonały samodzielnie tradycyjną palmę wielkanocną oraz złożyły na ręce Prezesa KSM L-W życzenia dla wszystkich Pracowników KSM L-W.

master-szef 05

Panie z Blaszakowego Klubu Seniora w ramach działalności sekcji wybrały się na wiosenną wycieczkę do Muzeum Przemysłu w Opatówku

Muzeum mieści się w klasycystycznej, starej fabryce sukienniczej z 1824 r. Budynek ten jest zabytkiem techniki z zachowaną na pięciu kondygnacjach wewnętrzną konstrukcją drewnianą i żeliwnymi schodami. Produkowano tutaj wysokiej jakości sukno od 1826 roku do okresu wielkiego kryzysu gospodarczego w XX wieku. W dawnych wnętrzach fabrycznych prezentowanych jest osiem stałych ekspozycji oraz jedna czasowa..

Naszym Paniom najbardziej spodobała się wystawa „Fortepian w zbiorach polskich”

1 marca Fryderyk Chopin skończyłby 206 lat, le najstarszy fortepian w Polsce kończy właśnie 242 lata. Chopin nigdy na nim nie grał, grał za to na innym fortepianie, który też można zobaczyć na stronie „Fortepian w zbiorach polskich”. A nawet można posłuchać nie mówiąc już o wykonaniu pamiątkowych zdjęć, których krótką galerię prezentujemy poniżej

master-szef 05

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Niebywałą zaletą mazurka, jest mnogość jego odmian i sposobów na jego wykonanie – każdy znajdzie coś dla siebie, a warto trochę poszperać w zeszytach babć, książkach o staropolskiej kuchni, leksykonach itp. Znaleźć w nich można wiele rad i przepisów – najpopularniejszym, i chyba najbardziej klasycznym, jest mazurek królewski – kruche ciasto z migdałami, które można polać konfiturą. Dużą ilością zwolenników pochwalić się może również mazurek orzechowy z delikatną, kruchą bezą, staje się niemałą konkurencją dla chociażby, rozsławionego mazurka czekoladowego

 

trwa inicjalizacja, prosze czekac...