master-szef 05

Gotowanie to zajęcie, które uczestnicy sekcji kulinarnej w BLASZAKU uwielbiają tak samo, jak później degustowanie przygotowanych potraw. Łączenie składników, tworzenie czegoś nowego i podziwianie efektu końcowego sprawia wiele radości. Tworząc dwa lata temu sekcję kulinarną w naszym klubie nawet nie myśleliśmy jak dużo dzieci są w stanie się nauczyć w trakcie takiej „zabawy w gotowanie”.

 

 

Gotowanie pozwala wykorzystać i utrwalić wiedzę zdobytą w szkole, a ilość przyswajanych w kuchni informacji i umiejętności może zaskoczyć również niejednego dorosłego : rozwój umiejętności matematycznych, liczenie, ułamki, porządkowanie, kolejność - dodawanie składników jako pierwszego, drugiego, trzeciego, ważenie, mierzenie, poznawanie kształtów, poznawanie kolorów, rozwiązywanie problemów - rozwój analitycznego myślenia, rozwój umiejętności humanistycznych, wspomaganie umiejętności czytania (przepisy), poszerzanie słownictwa, poznawanie historii(w tym na przykład historii przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, tworzenie estetycznych kompozycji, rozwój wyobraźni i kreatywności, rozwój wiedzy geograficzno - przyrodniczej :poznawanie grup produktów spożywczych, eksperymentowanie i przewidywanie skutków, zdobywanie wiedzy na temat pochodzenia składników i potraw, poszerzanie wiedzy na temat tego, jak produkty zmieniają swoje właściwości pod wpływem rozmaitych procesów, wykorzystanie pięciu zmysłów w poznawaniu świata, poznawanie innych kultur i stref geograficznych w przypadku przepisów regionalnych, wiedza na temat zdrowego żywienia - obecnie bardzo aktualny temat, rozwój umiejętności społecznych, kształtowanie odpowiedzialności małego człowieka , nauka czystości i zasad bezpieczeństwa, kreowanie pracy zespołowej, wspomaganie takich cech jak umiejętność dzielenia się i wzajemnej pomocy, budowanie poczucia własnej wartości, rozwój zdolności motorycznych : dzięki ubijaniu, ugniataniu, posypywaniu, mieszaniu, krojeniu, siekaniu, rolowaniu i innym czynnościom związanym z przygotowywaniem jedzenia.

Każdy z uczestników sekcji tworzy własną książkę z przepisami bo na koniec roku niespodzianka dla rodziców

W środę 31 maja 2017 już po raz drugi w Kaliszu odbył się w Klubie BLASZAK KSM L-W w Kaliszu prawdziwy „BLASZAK MASTER SZEF” . Uczestnicy sekcji kulinarnej zostali poddani prawdziwej próbie !!! Wszystko od początku do końca było tajemnicą !!!

Siedemnastu młodych kucharzy – kucharskie furażerki dodają im powagi. Przygotowane stoły, tajemnicze produkty no i publiczność złożona z rodziców. Gotowanie czas zacząć – minuty uciekają, a było ich tylko 20!!! 20 minut na przygotowanie, udekorowanie kolorowych, zdrowych kanapek i sprzątnięcie swojego stanowiska pracy. Sprawdzian umiejętności dzieciaki zdały na 6 !!! Presja czasu i publiczność tylko potwierdziła, że zdobyte umiejętności są rzetelne, a czas spędzony na cotygodniowych zajęciach kulinarnych nie został zmarnowany.

Były także łzy wzruszenia no i upominki!!!

 

 

trwa inicjalizacja, prosze czekac...