master-szef 05

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Niebywałą zaletą mazurka, jest mnogość jego odmian i sposobów na jego wykonanie – każdy znajdzie coś dla siebie, a warto trochę poszperać w zeszytach babć, książkach o staropolskiej kuchni, leksykonach itp. Znaleźć w nich można wiele rad i przepisów – najpopularniejszym, i chyba najbardziej klasycznym, jest mazurek królewski – kruche ciasto z migdałami, które można polać konfiturą. Dużą ilością zwolenników pochwalić się może również mazurek orzechowy z delikatną, kruchą bezą, staje się niemałą konkurencją dla chociażby, rozsławionego mazurka czekoladowego

 

 Tak naprawdę każdy mazurek jest niepowtarzalny – od nas zależy z jakiego ciasta go zrobimy, czym będziemy go przekładać oraz jak go ozdobimy. Nie mniej jednak, jest on absolutnie niezbędny na naszych stołach, a ponadto punktem honoru małego kucharza jest chęć aby teraz i w przyszłości piec pyszne wielkanocne baby i mazurki.

Dzisiaj więc aby tradycji stało się zadość na zajęciach kulinarnych królował mazurek – pachnące świeżuteńkie kruche ciasto, obficie posmarowane orzechowo – czekoladową pychotką i ozdobione kolorowymi drażami – zobaczcie sami :))

 

 

trwa inicjalizacja, prosze czekac...